love, music, wine and revolution

//

Publicerad 2010-05-31 11:34:25 i

Vi stänger igen dörren och sätter oss på yttertrappan. Artonårsdrömmarna bredvid. Därinne är det technovibrationer i golvet, desperation i taket.  Jag säger åt honom att ta sig härifrån så fort han kan. Från det som den staden lovar och alltid håller. Ta med dig drömmarna om snön, husen du ska bygga av dom höga tallarna och ta tåget fort rakt upp igenom dom som kommer stanna kvar här for ever more.
Nästa dag är det jag som åker. Gula fält mot grönt utanför. Över en natt bara, kontrasterna mellan det ena och det andra. Det är bara några mil, men när jag kommer fram är jag någon annan.  
Look-alikes i hörnen. Dylan eller Dean. Jag droppar den ena femman efter den andra in i spelet och får bollen in i mål igen och igen. Det är bara främlingar runt mig och det finns inget jag vill säga förutom give me five! High and low. Low and high.







-

Publicerad 2010-05-25 12:09:29 i

SYRGASTUBER

vi kan kalla honom rolf. han kom från göteborg genom en kontaktannons någon gång på sjuttiotalet och var egentligen tänkt till mammas kompis tone men på plats i stockholm föll det bättre att mamma tog över

och hon åkte till göteborg. två tre gånger där rolf berättade långa spännande historier om expeditioner på havet. han var havsforskare, en viktig, åkte med stora båtar långt ut ofta flera dagar i rad och mamma hörde på historierna med ljusa ögon ljusa lockar. men fjärde gången hon kom till göteborg var rolf inte hemma. så hon ringde rolfs kompis och frågade var är rolf?

rolf var och jobbade natt på långvården. två kvarter bort. rolf hade aldrig varit ute på något stormande hav

det gick några veckor månader i tystnad innan rolf oväntad kom upp till midsommarafton i dalarna. och där låg han i viken en meter djup och dykte med syrgastuber hela kvällen

-

Publicerad 2010-05-24 22:15:56 i

VART DU VILL SÅ FORT DU KAN

VARTDUVILLSÅFORTDUKAN

//

Publicerad 2010-05-17 23:40:11 i



Hon vaknar upp en morgon och kan inte skilja på vad som är sagt och vad som är drömt. Så hon sätter sig ner på golvet. Hon skriver till en främling. Hon skriver adressen på kuvertet med skrivstil. Det kan vara till vem som helst. Någon i telefonkatalogen eller bara tillbaka till varifrån det kom. Fäster ett fuktigt frimärke i det vänstra hörnet. Aldrig det högra.


Vi ska alltid göra det vi vill. Och mer än det. Eller hur? Som hjärnspökena säger i ditt huvud. Som i mitt.

A: Är det någon du har börjat hänga med?

B: Vem?

A: Och då som du plötsligt pratade om att vara vänner?

B: Jag vet inte, det var inte [..]

A: Det är okej. Oavsett och anyway. Det är till och med bra. Det skulle lika gärna kunnat vara jag

B: Varför var det inte du?

A: Jag trodde att det skulle bli jag


Och ingen är hård i solar plexus. Mjuka nerver, massiva tankar. Som han därborta, som drar i osynliga trådar på varje sida om tunnelbanespärren när någon går igenom. Eller hon där som varje kväll går runt kvarteret och sparkar på lyktstolparna tills alla är släckta. Allt sitter i huvudet. Det vet dom va?


A: Jag har känt mig så frånvänd. Som att det har låst sig.

B: [..]

A: Det har fuckat upp mig

B: Hur frånvänd?

A: Som att jag suttit i publiken och tittat på utifrån. Som på bio

B: Jag tror jag förstår. Eller gör jag?


När vi kommit fram och stannat upp; det är bara några raka och hela ettor och nollor i ett hav av halva meningar. Du vet att allt bara består av ettor och nollor. Dom säger hur det är. Att vi kom ända hit bara för att vi ville, det vet du va? För att vi hållt käften och tyckt om varandra, det vet vi?


A: Det är bra. Det är bra såhär

B: Du är den coolaste jag träffat, M

A: Den fegaste

B: Rädd för vad?

A: Att somna ensam. Att sakna dina händer

B: Jag vet [..] Men vi är vänner nu?


Forever and never. Det är något som inte finns. Men ett minsta värde i att göra saker utan värde, det finns det alltid. Det finns minst sexton sätt att skapa nonsens. Det finns minst sexton sätt att se på himlen

 

/ M. Som i Mirabile dictu. Märkesbög. Matros.

och så tog vintern slut

Publicerad 2010-05-15 13:46:44 i

dom gamla männen utan tröja med ölmage på bänken vid vägkanten. dom unga kvinnorna med spadar och jordiga knän i rabatterna utanför husen, alla i olika färger. hur kön framför frukstånden består av shorts kjolar, bara ben. butiksbiträdenas blickar genom glasen och hur svetten samlas under min lugg

You learned how to play that game, kept on running anyway

Publicerad 2010-05-14 21:15:41 i

Fem steg upp i en trappa blickar vi ner över hjärtat till förorten. Arkitekturen är grå betong. Himlen går knappt att skilja ur. Hallonsorben för fem kronor äter vi med kinapinnar, snurrar den runt i plastförpackningen medan den smälter ned till en rosa sörja. Två fjortonåringar med lika rosa, likadana luvtröjor på en bänk utanför mataffären. Moppekillarna som gasar, stegrar och försvinner bortåt. En pappa med två söner som tagit ut en apelsin ur en matkasse och kastar den mellan sig. En bil med tonad, nedvevad ruta som skriker lady gaga! och ber om autograf. Jag som drar ner solglasögonen och halsduken över huvudet som den superstar jag inte är. Det är dom sista timmarna här, dom sista stegen innan vi flyttar startfältet och fortsätter någon annanstans.

change the view an turn the page
there's no time to hesitate
something's lost and something's found
and that is all that matters now

i know you don't think it's true
that town is a part of you
you learned how to play that game
kept on running anyway

let it go find something new
a strategy explored by you
places that are on your mind
are forcing you to leave the ground

i know you don't think it's true
that town is a part of you
you learned how to play that game
kept on running anyway

-

Publicerad 2010-05-11 22:03:22 i





every day and night
every day and night
i can see your disco disco dick is sucking my heart out of my mind
i'm outta time
i'm outta fuckin time
i'm a gasoline gut with a vaseline mind,
but wanna disco? wanna see me disco?

let me hear you depoliticise my rhyme
one two three four
you got what you been asking for

you're so policy free and you're fantasy wheels and everything you think
and everything you feel is alright,
alright
alright
alright
alright
 

//

Publicerad 2010-05-10 16:26:23 i

regnet hänger tungt i luften, över staden och under våra fötter. vi svänger av från trottoarerna och in i värmen. lokalen är fylld till max. människorna är överallt. vi håller oss i sammetssoffan, orkar inte slåss. han kommer fram och pratar om sitt rena vita pulver, han är glad nu. jag frågar hur det känns och han förklarar med armarna och blicken tills han går bortåt, vänder sig om och vinkar åt mig att följa med. jag kan få känna. allt. alla rör sig. vi sitter kvar, hon håller min hand medan ölen tar slut i den andra

kom, vi visar dom att det är vi
men det visste alla redan
ut, springer du iväg med mig?
hör du hur dom sjunger?

bandet spelar på andra sidan. vi hör hur dom sjunger. hur jag tog mig hit och du tog dig dit, att ikväll snurrar det i skallen på oss som bor i samma stad, lilla stad

-

Publicerad 2010-05-04 21:41:45 i



det är bubbel i hennes skratt och oceaner i ögonen när hon pekar på sin barndom i albumen. svenska släta klippor, midsommar med lackskor och smörblommekransarna i håret. mulliga ben som springer över gräs och väntar på nåt som spränger. väntar på papper myndigheter och gränser. giftermål. drömmarna är stora, så stora nu och starka. så starka och så sköra

//

Publicerad 2010-05-04 14:34:47 i



A. Vaknar i förtid, ägnar några fler timmar åt att sova. Hamnar på övertid. Några timmar åt att vakna, mikra gröten, skiva kiwin, koka äggen. Äta.

B. Kalkylerar på sommaren i huvudet. Hon ringer och ger mig mer jobb. Det räcker inte ändå. Det måste räcka. Question; om det är nån gång på året man inte ska jobba så måste det ju vara på sommaren.

C. Inga frågetecken. Inga svar. Söker ännu ett jobb. Inget jag vill ha. Något jag måste få. Vevar runt lite med diskborsten i diskhon.

D. Hon som längtar bort och flyttar ut tillsammans med surret från symaskinen ironin möblerna mikron teven. Dom som bor för långt bort. Dom som rör sig för fort. Flytta in eller ut eller bort. Det är okej men det är helt åt helvete.

E. Det är okej.

F. Läser allt jag kan hitta om Valerie Solanas och SCUM-manifestet. Bildar mig en portion åt gången. Några nya begrepp. Ingen rush. Framtiden väntar.

G. En flicka kan allt hon vill. Och you know I love you.

H. Ner i källaren för att se att någon bokat upp tvättstugan hela dagen och kommande dagar. Får tvätta efter tjugotvånollnoll. Easy lucky free.

I. Frukost igen. Äter en apelsin som fräter vidare på såren i munnen jag fick av den där ananasen jag hetsåt tills han slet den ur mina händer och tryckte ned den i soppåsen. Jag ville ta upp den igen. Det var veckor sen. Lyssnar på Sarah Records och tänker på män i tweedkavajer.

J. Jag tar på mig solglasögonen och går ur lägenheten och runt mellan vägar och välplanerade hus. Träden har exploderat. Det är fåglar i dom och på marken med maskar som dör medan jag ser på. Några fyller i vit färg i övergångsställen med en liten vagn. Det luktar gott. Människor joggar eller bär på pizzor.

K. Klappar och matar det virvliga marsvinet. Hon tjuter och tar glädjeskutt av uppskattning.

L. Den vackraste nioåringen i Amerika. Snabbaste surfaren vid Alligator Reef. Stjärnstudenten från University of Maryland. Kvinnan som inte lyckades döda Andy Warhol. 62% nedladdad Factory girl. Jag är fast i hans fabrik och kommer nog inte ut på ett tag.

M. Sommaren ett varv till. All tid att fylla. Dagarna jag har mest av. Bil genom kvalmiga städer, hög volym på stereon. Festivalsolen. Det stora havet.

N. Jag tänker på om man skulle kunna sälja nåt. Dyrt. Aktier. Alla cyklarna i källaren. Kanske farmors gamla smycken. Kanske min själ.

It may be may by the way

Publicerad 2010-05-03 09:47:24 i


bild

Vi kommer direkt från en uteservering mellan en bensinmack där man inte behöver tanka sin bil själv, kohagar och gödsel ute i ingenstans. Vi har suttit med solen i ögonen i nyinköpta soffor med frappé i stora glas med stora isbitar och diskuterat svartjobb med ägaren. Dom har pratat grekiska, kommer från samma ställe. Han är redan här illegalt, det finns bara en lag; där man inte syns finns man inte.

Och middagsbordet vi kommer tillbaka till följer inga lagar och ingen logik. Vi har bjudit in oss själva, är alltid välkomna.

Hon: Vad vill du dricka?
Jag: Sprit

Hon pekar på det vita klara på bordet.

Hon: Nåt starkare?
Jag: Loka med bubblor, tack

Mitt huvud snurrar. Mina händer darrar. Frappén var stark. Orden blir bara svammel.
 
Jag: Jag kan inte prata. Jag känner mig helt sjuk i huvet
Han: Du har en så fin rosett i håret så du behöver inte prata mer nu

Sen timmarna hem i kollektivtrafiken. Helgen tillbaka i koncentrat. 

Innan:

Jag kommer på mig själv med att hoppa av tunnelbanan fyra stationer för tidigt för man har tydligen inte levt klart natten, är inte redo att sova så man åker tillbaka, vandrar några gator till, fimpar en cigarett mot asfalten och hör mig själv säga att det enda jag äter förutom grönsaker är ekologisk lax. 

Och när jag kommer gående över kungsholmen dagen efter hasar jag med fötterna, blicken någon annanstans, det mesta med min person är på sned när en vitblonderad man möter mig, stannar och tar ut sina hörlurar ur öronen. Jag tar ut mina.

- Är det inte så fröken, att blondiner har roligare?
- Öh, jo, jag tror det
- Det tror jag med

Jag ler, det spelar ingen roll vad vi egentligen tror. Vi går vidare längs trottoaren med våra hörlurar. Vår friktion. Inspiration. Ge upp är inte svaret, fucka upp är det.

Om

Min profilbild

marie

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela